Tai Chi en Qigong

Tai betekent weg , Chi of Qi staat voor levensenergie en Gong voor oefening of zweet. Dus Tai Chi en Qigong betekent de weg om je innerlijke energie door oefeningen vrij(er) te maken. Daarom kunnen volgens mij Tai Chi en Qigong niet los van elkaar gezien worden. Zonder oefening wordt immers niets bereikt. Tai Chi en Qigong is een bewegingsleer die erop gericht is om onze organen te activeren. Veel van deze bewegingen zijn gedocumenteerd en hebben in het verleden hun werkzaamheid bewezen. De oefeningen hebben het meeste effect als deze rustig en met liefdevolle aandacht (meditatief) gedaan worden. Het helpt ons geestelijk en spiritueel te groeien zodat wij deze jachtige maatschappij wat beter aan kunnen en beter in ons vel komen te zitten.

Dankzij deze unieke combinatie van beweging, ademhaling en meditatie gaan vrijwel alle stelsels van het lichaam beter functioneren. Omdat door Tai Chi en Qigong de lichaamsfuncties versterkt worden, heeft het zowel een preventieve als een genezende werking. Hoewel het moeilijk aan te tonen is, kan gezegd worden dat Tai Chi en Qigong de veroudering van lichaam en geest vertragen.

Deze kalligrafie is een metafoor voor de krachtige transformatie van je eigen innerlijke energie als gevolg van de oefeningen. Het karakter bestaat uit twee elementen. Het bovenste element is als een vat of een pot met een handvat. Onder dat vat staan vier halen. Die zijn naar boven gericht en stellen het vuur voor. De twee teksten samen vormen het beeld van een vat dat boven een vuur hangt, zoals een ijzeren pot boven een open vuur waarin water aan de kook wordt gebracht.

De lessen zijn als volgt opgebouwd:

Warming up
Deze bestaat uit eenvoudige oefeningen die de spieren en gewrichten losmaken en het lichaamsbewustzijn verhogen. De oefeningen moeten zeer aandachtig worden uitgevoerd. Deze aandacht is nodig om de oefeningen met de juiste intentie uit te kunnen voeren. Tai Chi is meditatief bewegen.

Korte stiltepauze
Deze heeft tot doel om te voelen wat de bewegingen met het lichaam doen en om de aandacht sterker te maken. Niet het niveau, maar de intentie waarmee Tai Chi en Qigong worden bedreven is belangrijk.

Tai Chi en Qigong
Bij het beoefenen van dit onderdeel is het belangrijk dat dat heel gestructureerd gebeurt. Qigong oefeningen hebben tot doel om de innerlijke energiestromen in het lichaam te verbeteren. Tai Chi vraagt veel aandacht van de geest (aandacht en concentratie). In eerste instantie wordt veel aandacht gegeven aan Qigong omdat het onthouden van de volgorde van de oefeningen in een vorm een extra moeilijkheid is die de aandacht van de bewegingen afleidt. Zo ziet u dat ook hier een mooie balans aanwezig is.

Afsluiting
Deze bestaat uit oefeningen die tot doel hebben om de meditatie af te sluiten en weer terug te komen in het hier en nu. Deze oefeningen zijn erop gericht om deze overgang zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Daarna kunnen de opgedane ervaringen met elkaar gedeeld worden. De aandacht die je aan de bewegingen en dus aan jezelf besteed hebt, zal er voor zorgen dat je ook aandachtiger in het leven komt te staan.